Четири пожара горят в Средна гора, в района на селата Сърнегор, Отец Паисиево, Песнопой и Михилци, съобщиха от ОДМВР-Пловдив.

Според сигналите, получени в рамките на няколко минути, фронтът на пожарите е голям. Като най-тежка се преценява ситуацията в землищата на селата Песнопой и Михилци.

На място са изпратени екипи на РДПБЗН - Пловдив, като за справянето с огъня допълнително е ангажиран включително и свободният от дежурства състав от службите на дирекцията.

Между Михилци и Песнопой гори борова гора в труднодостъпна местност - Чукорлийски баир. В Песнопой огънят е обхванал житен блок, храсти и гора.

Самозапалили се бали със сено затвориха кръстовището на изхода на Самоков

Самозапалили се бали със сено затвориха кръстовището на изхода на Самоков

Автомобилите трябва да обърнат посоката си

По данни на пожарната служба, между Отец Паисиево и Сърнегор водоснабдяването е трудно. Екип на Сектор СОД е позициониран на един от язовирите, за да водоснабдява пожарните автомобили.

Работата на пожарникарите ще бъде подпомогната и от доброволните формирования от Пловдив и Хисаря. Мобилизирани са и предстои да бъдат изпратени допълнителни противопожарни автомобили от Стара Загора, Кърджали, Сливен и София.

От Министерството на отбраната съобщиха, че военнослужещи и два хеликоптера от 24-а авиобаза в Крумово се включат в гасенето на пожара. Те ще действат за погасяване пламъците от въздуха в землището на селата Песнопой и село Михилци.

Хеликоптерите "Ми-17" и "Кугър" са излетели в 13:21 часа от авиобазата. В готовност да се включи в гасенето е и модул от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Военнослужещите се включват по искания на МВР и на областния управител на област Пловдив и с разрешението на началника на отбраната.

Пожар гори в Северна Македония до границата ни

Пожар гори в Северна Македония до границата ни

Български горски и огнеборци участват в гасенето му