Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) е издала предписания за понижаване на нивото до кота "мъртъв обем" на 115 язовира. Това съобщават от агенцията.

За по-малко от година са инспектирани 4390 язовира. Проверени са всички потенциално опасни язовири в страната. По данните на МВР те са 804. Собственост са съответно на: НЕК ЕАД, предприятие "Язовири и каскади" - 31, ВиК дружествата към МРРБ - 11, дружествата към МЗХ - 173, поделение на Министерство на отбраната - 1 язовир и 588 са общинска и друга собственост.

Отчетът е изпратен и до Върховната административна прокуратура (ВАП).

От ДАМТН са издали 5736 предписания, свързани с безопасната техническа експлоатация. Те са за подобряване на техническото състояние на язовирните стени, преливните съоръжения и основните изпускатели.

7983 предписания са издадени по отношение на необходимата документация.

От агенцията напомнят, че срокът на предписанията изтича в края на годината. След това предстоят повторни проверки и ако предписанията не са изпълнени ще последват глоби.

Допълнително са проверени 964 язовира, които не са фигурирали в изходната база данни.

От ДАМТН подчертават, че все още има язовири с неизяснена собственост. Невъзможна била и идентификацията на голяма част от обектите с посочените в базата данни параметри. Проверяващите срещат затруднения и при представяне на актовете за собственост от страна на собствениците. Част от проверените язовири пък все още нямали назначен оператор.

При проверките е констатирано и отсъствие на технически персонал.

От ДАМТН призовават собствениците да възложат подробно техническо обследване за язовирните стени и съоръженията към тях. Целта е надеждно да бъде установено техническото и експлоатационното им състояние. От агенцията подчертават, че целогодишно контролират язовирните стени и съоръженията към тях.