Столичната община няма да повишава местните данъци и такси през 2010 г.

Това каза пред журналисти временно изпълняващият длъжността кмет на София Минко Герджиков.

По думите му увеличение няма да се наложи, тъй като капиталовата програма на бюджета за следващата година ще бъде изградена върху средства от оперативни програми, които се очакват в общината и върху кредитите, които ще се вземат за инфраструктурни проекти.

Герджиков заяви, че очаква бюджетът да бъде над един милиард лева. През тази година той е около милиард и сто милиона лева.

На 8 октомври в София представители на Европейската инвестиционна банка ще завършат преговорите със Столичната община за съфинансиране на изграждането на инсталациите за битови отпадъци край с. Горни Богров и за строителството на станциите на метрото, за които се осигуряват пари от банката.

Столичната община има да изпълнява решения на Общинския съвет за продажба на терени и за прекратяване на съсобственост за общо 46 милиона лева през тази година. Това става бавно поради финансовата криза в България, обясни Герджиков.

Има забавени плащания на задължения на общината в размер на 15 милиона лева и те са главно към фирмите, които извършват преасфалтирането, и към фирмите, занимаващи се с почистването.