Едва по няколко часа на ден работи парното в сливенско училище, предаде бТВ. Причината е, че средствата за отопление не достигат.

Класните стаи в Професионалната гимназия по електротехника и електроника са студени, защото за отопление на пълна мощност са необходими около 50 000 лева на сезон. Учениците са принудени да стоят в клас с якета и шапки.

Гимназията се отоплява с локално парно, което обаче работи само по няколко часа - от 6 сутринта до обяд, за да се пестят средства.

Заради студа не се използват много от класните стаи в северното крило.

Марина Бояджиева - учител по физика в гимназията, дава почти научно обяснение на ситуацията. Според нея студът е по-ползотворен за учебния процес отколкото високите температури. Тя обяснява, че е нормално на учениците да им се струва студено в училище, ако у дома живеят на по-високи температури, и изтъква, че на нея дори й се струва топло.

И учителите, и учениците стоят в клас с връхни дрехи. Ако обаче учителите настояват, че няма проблем с температурата, то децата плахо признават, че им е студено.

От Регионалния инспекторат по образованието в Сливен изразяват готовност да помогнат. Началникът на инспектората Боян Аксаков предлага да се закупи допълнително гориво и да се провери изрядността на парната инсталация.

От Регионалната здравна инспекция в Сливен ще започнат проверка по случая.

Според изискванията температурата в класните стаи трябва да бъде над 18 градуса.