Общинските съветници на "Демократична България" в София се обявиха срещу разширяването на капацитета на сметището в с. Долни Богров, така че да приема три пъти повече боклуци. Те подкрепят протеста на жителите на кв. Челопечене и Долни Богров за изпълнение на ангажиментите от Столична община.

Съветниците смятат, че депото за отпадъци е вредно за хората и за цялата екосистема в района. "Това е история на отпадъци, неизпълнени политически обещания, управленска безпомощност, бюрократска арогантност и чувство за безнаказаност. И краят й далеч не се вижда. А всичко трябваше да приключи много бързо", коментира Симеон Ставрев, общински съветник от ДБ.

В момента Столична община иска да прокара инвестиционно предложение за увеличаването на капацитета на депото и вместо 54 000 тона отпадъци годишно, да може да приема 146 000 тона годишно.

"Това е поредното доказателство за пълната неспособност на СО да се справи с управлението на отпадъците в града. Целият модел на управление на отпадъците в София е порочен", се посочва в декларации на съветниците.

Те уточняват, че вятърът в Челопечене и близките квартали на София ежедневно разнася нетърпима миризма от създаденото през 2012 г. депо за отпадъци в Долни Богров. "То трябваше да бъде закрито три години, след като започне работа заводът за механично-биологично третиране (МБТ) на отпадъци. Сметището трябваше да се превърне в парк с 80 000 дървета. Вместо тях жителите на квартала получиха приблизително толкова тона отпадъци допълнително", допълват в декларацията си.

Един от основните проблеми е, че заводът за МБТ вместо да преработва, произвежда отпадъци. Те са значително повече, отколкото е според комплексното му разрешително. Трупането на тези допълнителни количества СО се опитва да узакони с инвестиционното си предложение. Девет години по-късно след откриването на завода обемът на сметището в Долни Богров отдавна е надвишен.

Съветниците откриват в инвестиционното предложение редица неверни твърдения.

Сметището е в опасна близост до жителите на Челопечене и не се намира "на отстояние 1,2 км от най-близките населени места", както се твърди. Спортното игрище е на не повече от 700 м от терена, а общественият парк на квартала - на 650 м. Граничи с обработваеми земеделски земи, които се ползват предимно за добив на селскостопанска продукция за лична консумация.

Допуснати са пропуски за състоянието на повърхностно течащите и на подпочвените води. Река Лесновска е на разстояние само 50 м, а в непосредствена близост са новоизградени санитарно-охранителни зони около тръбни кладенци.

Кметската надпревара в София замириса на боклук

Кметската надпревара в София замириса на боклук

Манолова и Фандъкова се заядоха за сметището на Долни Богров