Денонощно наблюдение на реките Янтра и Белица разпореди кметът на Велико Търново Даниел Панов, съобщи БНР.

Да се следят както коритата, така и притоците, деретата и водостоците на реките заради обилните валежи в общината, поиска Панов. В община Златарица се активираха свлачища след летните дъждове.

Щети за над 2 млн. лева нанесоха пороите в Търновско
Обновена

Щети за над 2 млн. лева нанесоха пороите в Търновско

Най-сериозно пострадали са общините Свищов, Павликени и Велико Търново

Нивото на река Янтра в кв. "Чолаковци" е близо 3,40 метра, което е с два метра под критичната стойност, информират местните власти. Към момента няма информация за пострадали хора. Общинските язовири са в задоволително състояние и имат достатъчно капацитет за поемане на валежите.

Радарните сензори изпращат на всеки 15 минути в контролния център в Община Велико Търново актуална информация за движението на водите, събирана от радарните сензори на телеметричната система.

Градушка унищожи посевите в Черноочене

Градушка унищожи посевите в Черноочене

Стихията е поразила пет села

Частично е пропаднал пътят за златаришкото село Долно Шивачево. Свлачище е засегнало две улици в село Калайджии. Частично е пропаднало пътното платно между Златарица и Беброво, има и пропаднал водосток.

Експерти на Регионалната екоинспекция провериха сигнал за умряла риба в река Янтра при горнооряховското село Писарево. Те не откриха данни за химическо замърсяване.

Най-вероятно масовото измиране на рибата е в резултат на изчерпан кислород от повдигането и увличането на наличните органични утайки в реката от дъждовете, твърдят от екоинспекцията.