Нито един от деветимата депутати, избрани от Великотърновския район, не дойде на откриването на Деня на диалога между законодателната и местната власт, съобщава БНР.

Кметът на Велико Търново Румен Рашев уточни, че до всички са били изпратени покани и за първи път в дискусиите не участват народни представители.
По думите му в отсъствието на депутатите вместо дискусия ще има Ден на монолога на местната власт.

Представителите на десетте общини във Великотърновска област обсъждат законодателни промени, свързани с местното самоуправление. Техните предложения ще бъдат изпратени в Народното събрание.

В отсъствието на депутатите при откриването на срещата кметът на Търговище Красимир Мирев обяви, че новият закон за местното самоуправление трябва да бъде приет от народните представители през първото полугодие на следващата година.

По думите му законодателните постановки на стария закон, приет преди 15 години, отдавна не отговарят на съвременните изисквания и очаквания на обществото.

В продължение на две години експерти от Националното сдружение на общините са работили върху основните направления в новия закон за местното самоуправление.
Най-важните от тях са съобразени с Европейската харта за местно самоуправление и включват повишаване на гражданското участие в управлението на общността, мажоритарен избор на общинските съветници, които да са в пряк контакт със своите избиратели, което ще гарантира по-ефективното им участие в управлението на общините.

Нов момент е и постановката за равнопоставеност на правата и отговорностите на кмета и председателя на общинския съвет, както и стимулирането на прякото участие на граждански и неправителствени организации в управлението на общината, сподели доктор Людмил Веселинов кмет на община Попово и участник в работната група по подготовката на новия закон за местно самоуправление.