Промени в Закона за общинската собственост ще решат проблемите на българите в „Столипиново", смятат пловдивските депутати Захари Георгиев от БСП и Бойко Ватев от ВМРО.

Те ще внесат в Народното събрание предложение за промяна на текстовете от нормативният документ, с които се забраняват заменките, съобщи Радио Пловдив.

Сега действащият закон за общинската собственост не позволява замяна на жилища, включително и при отчуждаване. Целта на новия законопроект не е в това да се върне порочната практика на заменките, а те да са възможни, когато касаят социални програми, обясмяват те.

Предложените промени касаят само физически лица и ще дадат възможност за замяна само на едно жилище и само един път, обясни Соня Ташева - юрист на общинската администрация.

Според Захари Георгиев и Бойко Ватев, ако предложението бъде прието ще бъдат решени проблемите на 120-те българи, които живеят на улиците „Крайречна", „Крайна" и „Калина" и техните жилища ще могат да се заменят с общински.

Паралелно със законодателните промени се подготвя и нова програма за решаване на проблемите на ромите в „Столипиново". Тя предвижда саниране на блоковете и настаняване в тях на хората, които в момента живеят в незаконни постройки.

Средствата за реализацията на тази програма ще се търсят от различни оперативни програми. За нея няма да се изразходват бюджетни средства на Община Пловдив, категоричен е Захари Георгиев.