Вторият ден на учението „Защита 2009" разиграва успешно сценария за защита на населението и националното стопанство и ликвидиране на последствията от обща авария в „АЕЦ Козлодуй", съобщиха от пресцентъра на МИС.

АЕЦ Козлодуй е безопасна и отговаря на международните стандарти. Това стана ясно след първия етап от практическите дейности на учението.

В Центъра за управление на аварии в АЕЦ Козлодуй е изнесена презентация за действията по Външния авариен план на централата при възникнала обща авария.

След това участниците са наблюдавали действия по херметизация на магазин за хранителни продукти в гр. Козлодуй и раздаване на противогази и йодни таблетки в Обединено детско заведение „Звънче".

Децата организирано и дисциплинирано са изпълнили всички указания, дадени им от персонала на градината и развълнувани от случващото се са споделили, че желаят да станат спасители.

Наблюдавани са и дейностите по евакуация на населението от зони с "високи" стойности на радиоактивно замърсяване.

За първи път е демонстриран специализиран робот за работа при извънредни ситуации при полеви условия. Той може да бъде използван за работа в усложнени условия, предизвикани от различни бедствия и аварии, включително и да замерва радиационно замърсяване в реално време както и да се движи както в сгради и сред развалини.

Роботът е оборудван с висококачествена сензорна система и система за откриване на затрупани и пострадали хора, екипировка за спасяване, може да подава въздух и вода. Собственост е на Министерството на извънредните ситуации и е разработен съвместно учени и експерти от Русенския университет и от МИС.

Ръководството на учението и международните наблюдатели се отправиха към следващия район за демонстрации - Ковачица.

В пункта ще бъдат показани в пълен обем дейностите по извършване на дозиметричен контрол, пълна санитарна и специална обработка на замърсените с радиоактивни вещества хора и техника, медицинско осигуряване, регистрация и отчетност на евакуиращите се и на аварийните екипи. Ще се оказва медицинска помощ на нуждаещите се ще се насочват тежките случаи към медицинските заведения.