След консултации с Министерство на науката и образованието и Министерство на здравеопазването стана ясно, че връщането на децата в детските градини в Община Стара Загора след празниците може да става освен с бележка за контактност и с декларация от родителя. Това съобщи Иванка Сотирова, зам.-кмет по образование, здравеопазване и социални дейности, става ясно от прессъобщение на общината.

Повод за консултациите са многобройните запитвания отстрана на родители и споделените мнения за трудности при сдобиване с бележка за контактност по празниците.

Според Наредба № 3 от 2007 г. на Министерството на здравеопазването, личният лекар на детето трябва да издаде медицинска бележка за липса на контакт със заразно болен не по-рано от 3 дни от деня на постъпване в градината. Такава бележка се изисква и след отсъствие за повече от 10 дни.

Родители обаче коментират, че личните лекари също не работят по празниците и няма как да бъде издадена такава бележка, примерно на 1 януари.

Вместо медицинска бележка за контакт, родителите могат да декларират обстоятелството, че не им е известно детето да е било в контакт със заразно болни и няма признаци на заразно заболяване през последните 14 дни.

Безплатните детски градини биха стрували под 70 млн. лева, изчислява фондация

Безплатните детски градини биха стрували под 70 млн. лева, изчислява фондация

Преобладаващите нагласи в общините са таксите да отпаднат