Започна събарянето на „барбекюто на Доган" в "сараите" в столичния квартал „Бояна."

На място работят две бригади на частна фирма, които обаче са изпратени от самия Ахмед Доган. "Майсторите" са започнали от покривната конструкция, свалят се керемиди, струпани са кирки и лопати, но сериозна строителна техника, каквато е необходима за премахването на над двуметровите дувари например, все още няма.

Решението за събарянето на обекта беше взето през юни 2010. За събарянето се обяви и Бойко Борисов веднага щом стана премиер.

Преди дни изтече срокът за доброволно премахване на незаконните постройки на хотела, в който живее депутатът и лидер на ДПС. Къщата официално е регистрирана като хотел, но практически в него никой не може да бъде настанен.

Бутането започна след дългогодишни съдебни спорове. Припомняме. Петчленен състав на Върховния административен съд потвърди заповедта за премахване на обекта преди месец, тъй като при изграждането на барбекюто и оградата не са спазени изискванията на Закона за устройство на територията.

Собственикът имаше 14 дни, за да събори доброволно барбекюто. През това време  фирмата, стопанисваща хотела, изпрати писмо до ДНСК, с което да поиска отсрочка.

Повече от един час продължи „престоят" на началника на отдел „Специализирано обслужване" към ДНСК - Георги Минев, който дойде на място лично да се запознае с разрушителните работи.

Минев коментира, че четирите заповеди, отнасящи се премахването на две огради, една вишка на НСО и едно барбекю и навес, не са изпълнени. Поради тази причина от ДНСК са съставили Протокол 1, с който започва процедура по набиране на фирми - изпълнители, които да извършат премахването на въпросните обекти. По сметките му ДНСК „ще влезе в действие" до месец, тъй като горе долу толкова време е необходимо по закон за провеждането на отделните процедури за избор на „най-добрата фирма."

Минев поясни, че в момента тече „премахване на сняг и керемиди" по желание на фирма „Делта Епсилон" АД, чиято собственост се водят обектите. От нейното ръководство са изпратили до ДНСК молба за отлагане на разрушителните дейности заради вишката на НСО, която молба обаче е отхвърлена.

НСО си е НСО. Те са охранители, а не стопанисват обекта, коментира Минев и допълни, че до края на деня служителите на НСО трябва да напуснат „сараите."

По думите на инспектора собственикът го е уверил, че ще действа по възможно най-бързия начин. „Аз обаче не мога да си позволя да вярвам на всичко и нямам право да спра процедурата", заяви той, застраховайки се примери от предишни случаи, когато не са били спазени подобни обещания.

Минев поясни още, че към момента има съставен само Протокол 1, но няма изготвен акт за „Делта Епсилон", тъй като тече срокът за доброволно изпълнение.

Минев каза още, че засега не е планирана нова проверка на обекта, но ако от фирмата, която го стопанисва го „поканят", няма да откаже такава.

И докато траеше проверката на ДНСК, улично куче „проби" охраната на НСО и нападна нищо неподозиращите пауни, които до този момент спокойно се разхождаха в двора на имота и „позираха" пред обективите на присъстващите медии. Инцидентът се размина без жертви, но една от птиците, сякаш за да се предпази от следващ „атентат", се установи на покрива на една от сградите.