Още 6 работни места в териториалната дирекция на НАП-Пловдив вече обслужват клиенти, които правят справки и подават декларации, свързани със здравния им статус.

Според електронната система за обслужване в агенцията, в края на миналата година и първата работна седмица на тази, всеки ден през гишетата на здравното осигуряване минават минимум 270 човека, съобщава радио Пловдив.

От приходната агенция обясняват, че допълнителните гишета са заради наплива от граждани, който пък е предизвикан от промените в здравното осигуряване. Те налагат прекъсване на здравноосигурителните права на самоосигуряващите се, които не са внесли повече от три месечни вноски за период от 3 години.

Промяната влиза в сила в началото на февруари, припомнят от НАП. Според друго ново изискване, безработните, които не получават обезщетение, както и студентите, които са навършили 26 години и не работят, вече дължат месечно 16,80 лева за здравни осигуровки.

Освен това безработните, които след 1 януари 2010 година са длъжни сами да се осигуряват, трябва да подадат до 1 март декларация в службата на НАП по местоживеене.