Народният представител от ДПС Фтме Илияз призова Сдружение на общините да се включи в инициативата „Спри на зебра".

Целта на инициативата е да се повиши обществената чувствителност към проблемите на детската безопасност.

Кампанията „Спри на зебра" стартира преди началото на учебната година в 4 общини на Бургаска област и получи подкрепата на кметовете на Бургас, Сунгурларе, Руен и Средец.

По идеята на Фатме Илияз зебри са поставени на места около училища, където е нямало поставени и където автомобилният поток значително се е повишил.

Подновена е и маркировката пред учебните заведения в близост до оживени кръстовища.

От ДПС припомнят, че в Средец е завършило освежаването на пешеходните пътеки пред най-голямото училище СОУ „Кирил и Методий", в помощното училище в града и детската градина.

В три училища в община Сунгурларе и в 5 в община Руен акцията също е приключила.

Над 4200 първокласници от Бургаска област през тази учебна годината ще обучават правила за движение по пътищата.

16 часа годишно са залегнали в програмата за обучение по безопасност на първолаците, като учебните занятия ще се водят от педагок, преминал специален курс.

Всеки начален учител е задължен 5 минути преди последния звънец за деня да припомни на възпитаниците си рисковете на пътя от училището до дома, каза Илияз.

175 писма, подписани от депутата, са изпратени до учебните заведения в областта с пожеланието на прага на членството ни в ЕС „да съградим за нашите деца един свят, изпълнен с повече доброто и духовност".