Днес в Бургас се организират два протеста по време на сесията на Общинския съвет в областния град.

Първият протест - жителите на квартал "Банево" излизат, за да изразят недоволството си от предстоящо вдигане на данъците. Жителите на квартала са против промяната в категорията на техния квартал, което ще доведе и до увеличаване на данъците, предаде БНР.

Според общината в Бургас промяната на категорията на квартала е наложителна заради подобренията, които са били извършени там - 3 милиона лева са инвестирани в асфалтиране на няколко квартала, включително и "Банево".

Протестиращите обаче не са съгласни. Въпреки че има асфалтирани улици, повечето улици са останали в лошо състояние и хората вървят в кал. Поради това част от гражданите изпратиха и писмен протест.

Вторият протест - служители и фенове на футболния отбор "Нефтохимик" ще протестират заради недостатъчно финансиране на клуба. Очаква се протестиращите да се съберат пред Културния дом на нефтохимика. Ще протестират и децата и юношите от школата на клуба, както и техните родители.

Клубът е общинска собственост. С протеста гражданите искат да поставят на дневен ред проблемите с недостатъчното финансиране на футболния отбор. Служителите на "Нефтохимик" са със забавени заплати, липсва и база за тренировки. Стана ясно още, че клубът има задължения в размер на 160 хиляди лева само към данъчните.

Очаква се сесията на Общинския съвет в Бургас да бъде разгорещена и заради предложението общинският превозвач "Бургас бус" да повиши цената на билета от 1 лев на 1 лев и 30 стотинки.