Две видински фирми запорираха сметките на местната община, съобщи Дарик. Запорите са наложени от ЕТ „Витан-Ж-Тодорка Младенова" и „Марс" ООД.

Запорното съобщение от частен съдия-изпълнител е в общ размер 20 469, 38 лв. - за първата фирма и 518 295, 66 лв. - за втората. Натрупаните суми, които общината дължи на "Марс" ООД бяха включени в решение на Общинския съвет от 25 ноември 2015 г. за разплащане на просрочени текущи задължения.

Те са за предоставяне на публични услуги за местни дейности. Според него част от тези просрочени задължения трябваше да бъдат изплатени по силата на сключено споразумение.

20 общини в изключително тежко финансово състояние, Велинград пред фалит

20 общини в изключително тежко финансово състояние, Велинград пред фалит

Много е сериозно положението и на общините Сливен и Видин

След като има решение на Общинския съвет кметът на Видин Огнян Ценков се срещна с представители на фирмата и ги покани да подпишат споразумение. Вместо уточняване на параметрите на документа от фирмата наложиха запор на общинските сметки.

Съгласно решението на Общинския съвет, на „Марс" ООД трябваше да бъде изплатена сумата от 159 251, 94 лв., която представлява част от просрочените задължения.

Община Видин не е единствена със запорирани сметки. Припомняме, от два дни Велинград е със запорирани сметки. Не могат да бъдат финансирани нито детски градини, нито училища, каза финансовият министър Владислав Горанов.

Задлъжнялостта на община Велинград е над 20 млн. лева. Подобно е положението и в Сливен.

"Общите задължения на общините са доста големи, става дума за вече изхарчени пари. Просрочените са около 150 – 160 млн. лв., но това са просрочените, а общите задължения на общините са в доста по-голям размер", каза Горанов. "Със сигурност има общини, които в момента обективно не могат да изпълняват задълженията си по финансови причини", допълни той.

Общо 20 общини в България са сериозно задлъжнели и няма да могат да се справят с финансите си през тази година без държавна помощ. Това бе причината министърът на финансите Владислав Горанов да предложи законопроект за промяна в закона за публичните финанси. Според него, общините ще имат право на временни безлихвени заеми за финансово оздравяване, които обаче преди това трябва да са приели общинските съвети, предаде БНР.

"Не бих нарекъл предоставянето на безлихвен кредит спасение, то е по-скоро отлагане на проблема. С безлихвения кредит една община ще покрие определени задължения, но задължението се прехвърля от доставчика на услугата към финансите. Тоест има едно отлагане на проблема с 1 или 2 години". Това заяви Емил Савов - заместник-изпълнителен директор по финансовата част на Националното сдружение на общините в република България (НСОРБ).

"Това, за което настояваме, е вместо да лекуваме симптома, да разглеждаме един пакет от мерки неразривни една от друга", допълни Савов.