Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира две огнища на инфлуенца по птиците, по-известна като птичи грип. На този етап от Агенцията уверяват, че няма засегнати хора, нито опасност за потребителите.

Вирусът на инфлуенцата може да предизвика леко протичащо респираторно заболяване. Заразата може да се предаде с контаминиран прах от фермите или при пряк контакт на хората със заразени птици.

Огнищата са в животновъдни обекти за отглеждане на патици и пилета бройлери в с. Войводово, Хасковско.

За да ликвидира заболяването, БАБХ предприе съответните мерки. Ще бъдат унищожени всички птици, отглеждани в засегнатите обекти, след което ще се извърши почистване и дезинфекция.

Вече са определени 3-километровите предпазни зони и 10- километровите зони за наблюдение около констатираните огнища на заболяването.

Забранени са движението на птици и производни продукти в и от определените зони, търговията с домашни, диви и други птици за разплод, както и разселването на птици за подновяване на дивечовия запас.

Извършват се ежедневни клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища в предпазната зона.

Мерките за биосигурност в птицевъдните ферми и при водните басейни с висока популационна концентрация на диви птици са засилени, а причините за заболяването са в процес на установяване.

От БАБХ напомнят, че фуражите трябва да се съхраняват в закрити помещения, за да се избегне опасността от зараза на питомните птици.