От четирите големи изключвания на електроподаването във Варна Е. ON има вина само за едно от тях - пожара в подстанция "Изток" на 29 септември, заради който половин Варна остана без ток.

Това заяви пред медиите изпълнителният директор на "Електроразпределение" - Варна Пламен Консулов, цитиран от Дарик радио.

Според Консулов за останалите сривове са виновни ТЕЦ "Варна", частна фирма, обслужваща общината, а третото изключване в момента се разследвало от НЕК.

На пресконференция от Е. ON заявиха, че предстои създаването на специално звено в структурата на дружеството, което ще се ангажира със закупуването на частните трафопостове.

През 2007 г. Е. оn ще инвестира за подобряване на качеството на електроенергията в града.
С реализацията на проекта сривовете в системата ще бъдат намалени с 33 %. От компанията предвиждат да инвестират общо 12, 5 млн. лв. за ремонт и закупуване на нови съоръжения.

От декември във Варна и региона започва ежемесечно отчитане на тока.

Това съобщи от своя страна Райнхарт Ашендорф, член на управителния съвет на "Електроразпределение" - Варна, цитиран от БНР. Той допълни, че в Европа отчитането е на по-дълги периоди, но в България потребителите не са свикнали на подобно инкасиране.

От следващата година от Е. ОN започват създаването на енергийна полиция, която ще работи по сигнали за кражби на ток. Стана ясно, че от "Електроразпределение" - Варна ще изпълнят предписанието на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и започват изкупуване на частните трансформатори.

Все още продължава и разследването на една от по-мащабните аварии на тока във Варна на 25 октомври. Не е ясно дали причината е в Националната електрическа компания или в "Електроразпределение" - Варна.