Инспекторите от Главна инспекция по труда не са заварили малолетни деца, ангажирани в ремонта на столичния булевард "Цар Борис III", след като са се самосезирали по публикация в социалните мрежи от уикенда.

От понеделник (28.08.2023 г.) контролните органи на Агенцията са извършили многократни изненадващи проверки до установяване на работниците, пряко ангажирани с полагането на паветата.

Едва през вчерашния ден (30.08.2023 г.), при поредните проверки, извършени от четири екипа на Инспекцията по труда, на обекта са били установени работници, които полагат тротоарни настилки, сред тях е и бил включително и бащата на детето. Деца на обекта не е имало, но и от Инспекцията по труда уточняват, че неглижиране изпълнението на родителските задължения е извън материалната компетентност на Агенцията. Установените по време на проверките факти и обстоятелства в тази насока са предоставени на органите за закрила на детето за предприемане на мерки по компетентност.

С полиция ДАЗД издирва кое е детето, мъкнало плочки при ремонт в София

С полиция ДАЗД издирва кое е детето, мъкнало плочки при ремонт в София

ДАЗД е затруднена, тъй като няма конкретни данни за детето във видеото

Инспекторите от ГИТ да установили обаче други нарушения - работниците са без лични предпазни средства, трима от тях са били е без сключени трудови договори. Санкцията за работник без трудов договор от 1500 лв. до 15 000 лв. за всеки отделен случай. Работодателят губи и право да участва в обществени поръчки за срок от три години от датата на влизане в сила на наказателното постановление.

Поради големия обем от фирми, извършващи строително-монтажни дейности на обекта, проверките продължават.

От Инспекцията по труда уточняват и че в България детският труд е забранен до 16 години - възрастта, до която според Конституцията е задължително образованието. Ненавършилите 18 години могат да бъдат назначавани на работа само след разрешение от Агенцията. Не се посочва дали при тях от съответната фирма има подадени такива заявления и съответно, издадени такива разрешения.

Наемането на непълнолетни без разрешение е квалифицирано като престъпление и се преследва по Наказателния кодекс, поради което при установяване на такива нарушения се уведомява Прокуратурата.

От ГИТ посочват обаче и че пускането на информацията в социалните мрежи преди да бъдат уведомени контролните органи, препятства инспекторите, тъй като подпомага работодателя да скрие престъпното деяние и когато инспекторите отидат на място вече със сигурност непълнолетни няма. Затова е по-добре сигналът да се подаде първо на тях, тъй като, за да могат да предприемат предвидените в закона действия, органите на Инспекцията по труда следва да установят непълнолетното лице да полага труд на работното място.