След като в началото на март Министерството на околната среда и водите (МОСВ) заръча проверки за нерегламентирани сметища в страната, включително в речните корита и водосборните дерета, днес служебният екоминистър Петър Димитров провери лично как се спазва разпореждането в област Монтана.

В предписание на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) до кметовете на общините в областта е определен срок до края на март за предприевмане на действия за почистване и недопускане изхвърлянето на отпадъци на неразрешени места, съобщиха от МОСВ.

Кабинетът одобри правила за "замърсителят плаща"

Кабинетът одобри правила за "замърсителят плаща"

С унифицирани правила за прилагане на основите, от които всяка община ще може да избере

Извършена е проверка на място по сигнали за нерегламентирани замърсявания, в която са участвали и народният представител Петър Петров, заместник-кметът на Монтана, общински съветници, кметът на село Благово и директорът на РИОСВ-Монтана.

При оглед в землищата на селата Благово, Студено Буче и Липен е установено, че има почистени райони и че в коритото на р. Селска бара не се отвеждат отпадъчни води от околните къщи. Констатирани са обаче и силно замърсени участъци със строителни отпадъци, смесени битови отпадъци и стари авттомобилни гуми. На територията на бивша кариера за пясък, чакъл и глина е установен замърсен терен от около един декар, който включва и водна площ. Отпадъците са избутани във водата, като част от тях са запръстени, като има следи от машинна обработка. Чрез справка в имотния регистър са установени собствениците на терените.

Намерени са 242 нерегламентирани сметища в София

Намерени са 242 нерегламентирани сметища в София

До края на година се въвежда принципът "замърсителят плаща"

На кмета на община Монтана са дадени предписания да контролира почистването на установените при проверката терени с нерегламентирано изхвърлени отпадъци и в срок до 23 май да предостави отчете в РИОСВ предприетите мерки по установяване на нарушителите и за предприемане на административно-наказателни санкции.

При днешната проверка с участието на Петър Димитров са открити и нови нерегламентирани сметища, които не са посочени в постъпилите сигнали. Част от тях се намират в общински имоти. Обсъдени са възможните действия за прекратяване на практиката за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. От страна на община Монтана е поет ангажимент за монтиране на камери на възможни места за проследяване на незаконни действия за извозване на отпадъци в природата.

Ударно почистват квартал "Столипиново" в Пловдив

Ударно почистват квартал "Столипиново" в Пловдив

През последните дни там са възникнали осем незаконни сметища

Предстои РИОСВ да извърши последващ контрол по изпълнение на издадените предписания и при констатиране на нарушения да приложи предвидените от закона административно-наказателни мерки, както и да уведоми прокуратурата.

За неизпълнение на предписание на физически лица се налага глоба в размер от 2 000 лв. до 10 000 лв., а на юридически - от 5 000 до 20 000 лв.