Опис на имоти от частен съдебен изпълнител предизвика напрежение в Русе и дори се наложи намесата на полицията, съобщава кореспондентът на БГНЕС в града.

До екшъна се стигна, след като собствениците на жилища в блок „Теодора” отказаха да допуснат длъжностното лице. За да възстановят реда пристигнаха 12 униформени с три патрулки. Намесата им бе нужна, за да не се стигне до повече ексцесии.

Хората от блока са собственици на имоти, които са им били продадени от строителния предприемач Явор Блъсков с ипотечна тежест. Нито той, нито нотариусът, който е изповядал сделките, обаче са ги уведомили за това.

Бизнесменът спрял да плаща кредитите си и така имотите станали собственост на банката. Тя пък си иска парите обратно като ги обяви за публична продан.

Частният съдебен изпълнител Иван Хаджииванов твърди, че е правил няколко отстъпки. Бил изчаквал с описите, като по този начин е дал възможност на хората да намерят варианти. Според него те можели да се споразумеят с банката или да закупят отново жилищата си.

Част от собствениците са направили това. Например синът на Росица Георгиева е платил един път 43 000 евро. След това се наложило да играе на търг и да даде отново 56 000 лева. Въпросът обаче не бил решен докрай, тъй като предприемачът Явор Блъсков им поискал 9600 лв. за наем за времето, в което са ползвали жилището.

Правата си чрез различни инстанции продължават да търсят друга част от потърпевшите.

По случая се е започнало разследване от Окръжната прокуратура. Причината е, че на имотите била наложена двойна ипотека – първата е изтекла по давност, след което има нова.

Съдия изпълнителят е категоричен, че ще си свърши работата докрай и продължава с описите.