Хепатит А, ентеровируси и коремен тиф заплашват пострадалите в наводнените райони в страната. Това каза пред журналисти Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология към БАН.
По думите му тези инфекции ще засегнат населението в наводнените райони, ако там се спре централното водоснабдяване или не се спазва лична и колективна хигиена.

Водата, която се ползва от лични кладенци, трябва да бъде изследвана от районните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве. Водата за пиене и готвене трябва да се изварява, допълни още той.

Според вирусолога сега най-добрият вариант в наводнените райони е да има външно водоснабдяване.

Дори и най-малките наранявания по телата на децата и възрастните, живеещи в засегнатите от поройните дъждове населени места, трябва да се дезинфекцират, допълни Гълъбов. Лекарят съветва хората да избягват всякакъв контакт с умрели животни.

Има добра подготовка за евентуална имунизация на населението от пострадалите от наводненията райони, посочи Гълъбов. По негово мнение засега не се налага хората да бъдат ваксинирани срещу хепатит А.

Местното население ще бъде наблюдавано от компетентните органи за евентуална поява на инфекции и зарази в продължение най-малко на 1 месец след наводненията.