Регионалният исторически музей в София събра над 500 експоната за нова временна експозиция. Тя ще бъде изложена в Голямата зала и ще представи експонати от Музейния център в Созопол, Националния археологически институт с музей при БАН, Националния исторически музей и Регионалния исторически музей в Бургас. Участие ще вземе и музеят "Лувър" в Париж.

Експозицията "Аполония Понтийска - по стъпките на археолозите" беше официално открита вчера, а посетителите на музея ще могат да й се насладят до 10 март 2019 г.

За мен е чест, че в годината, в която Регионалният исторически музей - София отбелязва 90 години от основаването си, посрещаме изложба с участието на музея "Лувър" в Париж, заяви на церемонията кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя изтъкна, че само три години след откриването на постоянната експозиция на Музея, той се е превърнал в предпочитано културно средище сред жителите и гостите на града, като вече са гостували експозиции от Италия, Япония и Германия.

Изложбата, за която част от експонатите пристигнаха от Лувъра, е резултат от сътрудничеството и културния обмен между България и Франция.

Дипломатическият съветник на директора на парижкия музей Алберто Виал заяви, че Лувърът си сътрудничи със 75 страни, като сътрудничеството с България е едно от най-активните.

Експозицията представя историята на Аполония Понтийска (днешния Созопол) през призмата на археологическите проучвания на града.

Те са започнати през 1904 г. от френския дипломат барон Жюл Александър Дегран и са продължени от най-известните тогава български изследователи. От 2002 г. насам в изследването на Аполония отново се включва и френски екип.