Държавата спешно осигурява средства за закупуване на строителни материали за пострадалите в град Цар Калоян и за останалите общини, засегнати от наводненията.

Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерския съвет ще предостави средства за общините за закупуване на строителни материали, които да се раздадат на хората, за да си направят ремонт на къщите, това обяви вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем в интервю за Дарик радио.

„Там където има съборени жилища, общината трябва много скоро да вземе решение как ще процедира - дали ще се осигурят помощи или терени за изграждане на нови къщи, защото една част, по-голямата бих казала, от тези които се намират в заливните зони, не са толкова безопасни", уточнява в интервю министър Етем.

Тя отправи молба към всички кметове да подготвят бързо необходимите документи и да кандидатстват с тях пред комисията, за да получат нуждаещите се помощите навреме.

Министър Етем каза, че още не са постъпили исканията за ликвидиране на щетите от предишните наводнения /края на май, началото на юни/.

Това закъснение на общините, понякога създава впечатление, че държавата се е оттеглила и не помага на пострадалите. Докато общините не направят своите искания, Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане няма как да отпусне средствата.