Къщата на Яворов е част от културно-историческото наследство на София и ценен архитектурен паметник. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в социалната мрежа Фейсбук.

Нейната позиция идва ден след като Частен съдебен изпълнител обяви, че къщата е обявена за продан. Кметът на столицата е разговаряла с премиера Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов затова общината или държавата да я придобият.

Къщата на Яворов обявена за продажба на търг

Къщата на Яворов обявена за продажба на търг

Частен съдебен изпълнител продава до 16 ноември

"Къщата на Яворов трябва да бъде отворена свободно за граждани и пълноценно да изпълнява функцията на музей на един от най-великите български поети. Нашата задача е тя да бъде съхранена като архитектурен паметник, заедно с всички изключително ценни сбирки от ръкописи, книги и вещи на поета Пейо Яворов", категорична е Фандъкова.

Припомняме, къщата от десетилетия е частна собственост. От общината са налагали най-високата глоба от 100 000 лева, заради отказ на собственика да я реставрира и поддържа. Преди години беше направен ремонт на фасадата, по състоянието на конструкцията остава тежко, написа Фандъкова.

Отношение по казуса взеха и жените-социалистки от София. Тяхната позиция е против продажбата на къщата на Яворов.

В открито писмо от БСП жените-социалисти се обръщат към Йорданка Фандъкова общината да да закупи имота.

От левицата настояват общинските съветници да внесат предложение за покупка в комисията по култура.

Казусът със собствеността на къщата-музей Яворов е обсъден на конференция в Монтана. В подкрепа на искането на столичната организация на БСП са се изказали и червените жени от Монтана, Враца и Видин.

"Къщата- музей на Пейо Яворов е паметник на културата. Яворов е един от най-ярките символи на българската култура и духовност. Призоваваме кмета Фандъкова да направи всичко възможно общината да придобие собствеността.

Тя може да я предостави за ползване на Съюза на българските писатели и това място да не пустее и да не се руши, а да се превърне в средище на българщината и духовността", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова, която също участва в конференцията на жените- социалистки в Монтана.

Имотът, намиращ се на столичния бул. "Раковски" № 136, е оценен на 1 628 758 лева.

С продажбата му, според публикуваната обява, се занимава частният съдебен изпълнител Мирослав Колчев Колев. Обявата се намира на адрес: http://sales.bcpea.org/bg/properties/item272171.html.

Търгът ще приключи на 16 ноември.

Паметникът на културата е частна собственост от години.

През годините неведнъж са се появявали тревожни съобщения за състоянието на сградата, а преди две години къщата претърпя спешен ремонт, за да може да се включи в инициативата Нощ на музеите.

През годините неведнъж са се разпространявали слухове за намерения сградата да бъде превърната в заведение.