Градът дава перспективи за хората, но за управляващите това наистина е голяма отговорност - да подобряват инфраструктурата, да изграждат и да градят. Такъв коментар направи кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти преди връчването на знамена на столичните училища по повод 140-тата годишнина от обявяването на София за столица на България.

Днес в храм "Света София" беше отслужена Архиерейска света Литургия по повод 140-тата годишнина от обявяването на София за столица на България. Малко по-късно на тържествената церемония по освещаване на знамената ще вземат участие още Националната гвардейска част, Гвардейският представителен духов оркестър, Представителният ансамбъл на въоръжените сили и представители на Софийската Света митрополия.

Фандъкова честити празника на всички хора и заяви, че тя се чувства отговорна като кмет на столицата, както са се чувствали и всички предшественици преди нея.

София е много древен град, с много древна история, но и доста млада столица - само 140 години от времето, в което градът ни е наброявал между 11 и 20 000 жители, отбеляза столичният кмет.

Тя отчете, че днес милион и половина души живеят в града, а всеки ден около два милиона се намират в него. По думите на градоначалника всичко това е огромен скок и огромна отговорност и винаги развитието на града се е дължал на хората.

Фандъкова посочи, че днешната инициатива е насочена предимно към децата, учениците и младите хора, защото "София е град на младите хора, перспективата я дават те, а ние им осигуряваме условията за това".

Столичната община си поставя за цел да развива София като зелен и иновативен град, на младите и предприемчиви хора. Инвестициите в образованието са изключително важни, защото благодарение на образованите млади хора идват много сериозни инвеститори, отварят се много работни места и благодарение на това стандартът на живот се покачва, акцентира столичният кмет.

Фандъкова поясни, че знамената, които днес ще бъдат дарени, са символ на принадлежност и съпричаснот към града. Тя настоя младите хора да се възпитават така, че да уважат и да се грижат за града си, защото градът е такъв, какъвто всички заедно си го направим.