26-годишният французин Жулиен Ле Блей, който обикаля с велосипед света в подкрепа на кръводаряването, посети Русе.

Той се срещна с Михаил Керемидчиев - главен специалист "Младежки дейности" в БМЧК, информира електронното издание ruseinfo.net.
Ле Блей получиот него тениска с надпис "Капка по капка - живот".

Чрез обиколки с велосипед из държавите на Европа и други континенти Ле Блей рекламира безвъзмездното кръводаряване. Причината за това е, че преди 10 години той претърпял катастрофа с трактор в родния си град - Клермон Феран (известен с международния си фестивал на късометражния филм).

Земеделската машина се обърнала в дол и той пострадал тежко. Наложило се да му преливат много кръв, но животът му бил спасен. Оттогава изпитва безкрайна благодарност към анонимните доброволни кръводарители.

И тъй като законите на Франция са такива, че се допуска кръводаряване само веднъж в живота, той решава да обиколя с велосипед света в защита на кръводаряването. Жулиен Ле Блей е дарявал кръв само веднъж - в Нова Зеландия.

За тази година той е пропътувал 2 000 км. След седмица се очаква да бъде в Перу, където до 29 август трябва да измине още 10 000 км.

Ле Блей спи в палатка и си приготвя храна сам. Финансирането си осигурява с издаване на книги с негови пътеписи. Досега е написал четири и само за година е продал 500.