Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ сваля политическото си доверие от кмета на столичния район „Младост" д-р Цвета Авджиева. От партията призовават Авджиева да подаде оставка от поста, съобщават от партийния пресцентър.

До свалянето на доверието и поисканата оставка се е стигнало заради липсата на адекватни мотиви в процедурите по одобрението и разрешението за строеж в междублоковото пространство на бл. 19, 20 и 21 в кв. „Младост 1“.

Припомняме, че жителите на столичния комплекс „Младост” се вдигнаха на протести в защита на зелените площи. Те недоволстват от застрояването на детските площадки и градинки пред блоковете им и искат да разберат докога ще продължава това.

Кметът на „Младост“ стойностен и ерудиран, но влияел на авторитета на ГЕРБ
Обновена

Кметът на „Младост“ стойностен и ерудиран, но влияел на авторитета на ГЕРБ

Цветанов е убеден, че пак ГЕРБ ще спечели там

Столичната кметица Йорданка Фандъкова е запознала премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов с всички факти по случая, след което Изпълнителната комисия е взела решението си.

Кметът на „Младост” Цвета Авджиева трябвало да поеме отговорност за решенията си в името на развитието на района и спокойствието на жителите на „Младост”. В това е убедено ръководството на ГЕРБ. Според него Авджиева е извършила недопустими действия.

Йорданка Фандъкова е разпоредила пълна проверка на всички процедури и решения, отнасящи се до терена от реституцията му през 2003 г. насам. Спряно е и строителството.

Миналата седмица столичната кметица се е срещнала с жители на „Младост 1”. Пред тях тя се е ангажирала да се намери трайно решение за запазване на детската площадка и зеленото пространство при бл. 19, 20 и 21.

Фандъкова е наредила на главния архитект на София да извърши проверка и да изготви доклад за случаи на частни имоти, които се намират в обособени междублокови пространства на територията на район „Младост“, допълват от ГЕРБ.

По-късно в Ловеч премиерът коментира поисканата оставка на кмета на район "Младост". Правителството, Столична община и ГЕРБ като партия сме направили толкова за "Младост", че не искам да чувам за протести на хора, на които някой се е опитал да им вземе зелената площ, тропна Борисов. Той допълни, че се е разпоредил кметът на район "Младост" да подава оставка и да се отива на нови избори там.

Той посочи, че в София са се направили много паркове и градини. Просто не го заслужаваме и който го е допуснал, ще си понесе още днес отговорността, категоричен е Бойко Борисов.

Той коментира, че от една спалня преди 10-15 години, в момента "Младост" се е превърнал в един от най-хубавите квартали на София. Борисов изброи и подобренията, които са направени в квартала - южната дъга, бизнес центърът, метрото, санирани всички училища, детски градини, трилентови булеварди там, където едва се минавало.

Запитан има ли нов човек планиран, Борисов каза, че там с президентските избори ще се проведат и частични местни избори за кмет на район "Младост".

По-късно стана ясно, че Авджиева е подала оставка. Тя мотивира оттеглянето си от поста с избягването на всякакъв вид спекулации. Цвета Авджиева обяснява, цитирана от БНР, че подробният устройствен план на „Младост” е приет през 2009 година. Година по-рано е бил обществено обсъждан и нямало възражения от страна на гражданите и неправителствените организации.