Германски турист се е удавил в курортен комплекс „Албена".
Това съобщи д-р Артюн Еринозов, шеф на областния съвет на БЧК в Добрич, цитиран от news.varna.24.bg

Инцидентът е станал в работното време на служба „Водно спасяване". Мъжът е бил на възраст около 65 години и е навлязъл в морето за плуване при червен флаг.

При такъв флаг е абсолютно забранено къпането в морето, припомни д-р Еринозов.

Мъжът е започнал да се дави на приблизително 200 метра от брега и когато водните спасители са го извадили от морската вода, са констатирали, че човекът е починал.

Миналото лято премина без нито един фатален инцидент по Северното Черноморие на местата, където плажовете бяха охраняеми, допълни д-р Еринозов и подчерта, че както тогава и сега отново е констатирана ниска плажна култура на туристите край морето.

Това означава, че те не се съобразяват със сигналната уредба за безопасност или опасност в морето, навлизат във водата за къпане и плуване непосредствено след употреба на храна, алкохол, с надуваеми предмети, когато това е забранено или пък не са много добри плувци.

От началото на тазгодишния туристически сезон водните спасители в Албена са участвали в общо 15 инцидента, завършили благополучно. Към момента работят 26 водни спасители, а до края на месеца към тях ще се присъединят още 14 души, измежду които има и три дами.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че намалява броят на желаещите да работят като спасители.