Година след безредиците в Гърмен жители на гоцеделчевското село готвят протестно шествие. Припомняме, начало на конфликта бе една забележка за силна музика. Последва масов бой, когато група озверели цигани нападнаха мирни граждани, съобщи БНР. Имаше и пострадали. Оттогава общинската администрация, държавата – никой не взима някакви мерки.

След като се почувстваха застрашени в домовете си Българите поискаха събаряне на незаконните постройки в ромския квартал "Кремиковци". Част от къщите вече са премахнати – някои с багери, други бяха демонтирани от самите обитатели.

"Точно това искаме да покажем – че не се е случило нищо, събориха се няколко бараки от това гето", заяви председателят на сдружение "Бъдеще за община Гърмен" Иван Кременлиев. Според него не приемането на подробен устройствен план, каквото е предложението на кмета Минка Капитанова, а премахването на незаконното строителство трябва да бъде първа стъпка за подобряването на ситуацията.

"Те си искат да са си заедно, те си искат да са си там, те си искат да не се делят и така нататък. Просто нищо не се е случило за тази година. Там, първо, трябва да се започне от адресната регистрация. Там адресната регистрация е голям батак. Как са ги регистрирали? Защо са ги регистрирали? "Улица извън регулация" номер еди кой си. Каква е тази улица извън регулация, че не мога да се сетя?", запита Кременлиев

С приемането на устройствения план от едно незаконно гето правим пак гето, обобщи Кременлиев. От сдружението са сигнализирали Областния управител за изграждане на нови постройки в гетото. Получили са отговор от кмета обаче, че проверката е установила, че не се строи.

"Ние сме ги видели тези постройки. Ще ги снимаме и ще ги качим в медиите", обобщиха те.