Пречиствателната станция близо до Пловдив е горяла тази нощ. Това съобщиха от Министерството на извънредните ситуации, цитирани от Би Ти Ви. Пострадали няма.

Горели са отпадъчните продукти. Пожарникарите и екипите на "Гражданска защита" са загасили пожара. Заради горенето е била обгазена южната част на града, като се усеща остра миризма. Не е констатирано наличие на вредни емисии във въздуха.

Облаците дим над Пловдив и острата задушлива миризма са предимно в районите "Тракия" и "Южен". Те се дължат на пожара, тръгнал снощи от запалването на отпадъци от пречиствателната станция на село Катуница.

Това съобщи оперативният дежурен в областната "Гражданска защита", цитиран от Радио Пловдив. Той уточни, че пожарът е локализиран, но все още тлее.

Има опасност, ако пожарникарите влязат там, някой от тях да потъне, тъй като теренът е като блато.

Първият сигнал за обгазяването е получен от "Гражданска защита" в 21 ч. снощи. Веднага дежурен авариен екип е пристигнал в ЖК "Тракия" - направени са замервания на въздуха до блок 217, но не е установено наличието на вредни вещества.

В земния слой няма вредни вещества във въздуха. Там въздухът е замърсен, но не е ясно какво е съединението - вероятно то е от биологичен характер.

Повече от 100 дка е площта на тлеещите огнища, а мястото е хвостохранилище, в което се изхвърлят твърди битови отпадъци от пречиствателната станция край Катуница.

Горенето не е пряко и открито, а е подпочвено. Голямата трудност пред огнеборците е теренът - той е като блатна каша и ако там влезе автомобил, може да потъне.

От пловдивската пожарна предполагат, че огънят е тръгнал от запалени сухи треви в близост или от самозапалване на отпадъците при гниене. Комисар Румен Димчев заяви, че горят естествени материали, в тях няма токсичност, въпреки че миризмата е задушлива.