Заради бедствената ситуация в с. Дъбово пристигна военният министър Веселин Близнаков и началникът на ГЩ на БА ген. Златан Стойков.

"Ситуацията в страната заради пожарите е много тежка. На природата са нанесени огромни рани, които ще лекуваме с десетилетия", каза министърът на отбраната.

Според него, трябва да се вземат незабавни мерки за подобряване на материално-техническото състояние на службите за справяне с кризисни ситуации.
Поискана е помощ от НАТО и ЕС, но държавата ни трудно може да си я позволи във финансово отношение, каза още Веселин Близнаков.

Около 3000 военнослужещи са участвали досега в потушаване на пожарите в България.

Пожар обхвана над 3500 дка иглолистна гора в Стара планина.
Над 1000 дка са напълно унищожени, информира Икономически портал Стара Загора.

Пожарът, възникнал край с.Дъбово вчера, в момента се е развил на два фронта. В южна посока обхванатата територия между селата Змейово и Шаново е около 6 кв. км.

Оънят е спрян на 1,5 км от с.Змейово и от няколко часа развитието му е ограничано.
В момента наличните сили се борят с огнената стихия на северния фронт на пожара, който се развива в силно пресечена местност в подножието на Стара планина и към момента е обхванал над 4 кв. м.

Общо засегнатата от пожара започнал вчера в с. Дъбово площ, към момента е над 30 кв. км.

В района на гарата в мъглижкото село са изгорели и траверси на релсите, но подбалканската жп линия е отворена за движение.

Пожар е обхванал над 4000 дка и в землището на с. Шаново, където са изпепелени ад 1500 дка боров масив.
Огънят е спрян на 1.5 км от с. Змейово.

Няма опасност за населените места в района, както и за военно-изпитателни полигон, съобщиха от полицията. Пожарът край селата Горно Черковище и Копринка, община Казанлък е овладян на площ от 9 кв. км. В района на Дъбово се е разпространил на 30 кв. км, а в местността Каракос на 25 кв. км.

Около 1000 души участват в потушаването на огнената стихия. Вклчени са сила и техника от различни части на страната.

В гасенето участват противопожарен влак, селскостопански самолети, а тежките верижни машини на „Мини Марица изток" прокопават денонощно просеки, за да се избегне разпространението на пожара на друга територия.

Пожарът, обхванал над 100 000 дка широколистни и иглолистни гори, овощни градини, земеделски земи и сухи треви на територията на две общини в Ловешка област - Ловеч и Летница, вече е потушен, съобщи комисар Владимир Кацарски от областна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението " в Ловеч, цитиран от БТА.

Огънят, който гореше между селата Кърпачево, Горско Сливово и Чавдарци няколко пъти през последните четири дни е бил потушаван, но от високите температури и силния вятър в отделни участъци се е възпламенявал.

Вчера след обяд и привечер имаше опастност от запалване на крайните къщи в две от селата. В момента на място се прави оглед на нанесените щети, все още има места, в които огънят тлее.

Дължината на горящата ивица беше над 10 км, в спасителните дейности участваха над 250 човека. Освен пожарникарите, огъня гасиха полицаи, войници, лесничеи, местни хора.

В двете общини управителят на област Ловеч Сурай Велиева обяви вчера бедствено положение, потърсена беше помощ от съседни градове.