До март 2007 година ще приключи процедурата по прехвърляне на собственост в летище "Пловдив" от Министерството на отбраната на Министерството на транспорта, за да започне процедурата по подготовка на аеропорта за концесия.

Това каза транспортният министър Петър Мутафчиев при посещението си на летището, цитиран от Plovdiv24.com.

Продължават преговорите с компанията ТАДО, собственик на по-голямата част от терминала за изкупуване на дела й.

Подготвя се и друг вариант, който да даде възможност за инвестиции в летището, каза Мутафчиев.

Той предвижда към държавното дружество, собственик на летището, да бъдат прехвърлени други дружества на Министерството на транспорта и така създаденият нов и по-мощен оператор да инвестира в подобрения. Министърът отказа да съобщи повече подробности за този проект.   

Припомняме, миналия месец Веселин Близнаков предостави на транспортното министерство предложения за концесиониране на военни летища.

Идеята е да бъдат предоставени колкото може повече военни летища на Министерството на транспорта за концесиониране, тъй като това ще осигури най-малко 2 ползи - ще се намалят средствата за поддръжка, ремонт и охрана на летищата, което спестява бюджетни средства и второ - това ще стимулира инвеститорския интерес и ще допринесе за развитието на икономиката, търговията и туризма, поясни Близнаков.

България има 33 военни летища, като 3 от тях вече са отдадени на концесиониране (Щръклево, Стралджа, Крайници), припомни Близнаков.
Той съобщи, че министерството предлага  за концесиониране още 7 летища- Узунджово, Горна Оряховица, Стара Загора, Равнец, Добрич, Габровница и Крумово.

Близнаков заяви, че има готовност до Нова година да изготви доклад до правителството за летище Горна Оряховица, а за някои други - като Крумово, очаква документите да бъдат оформени и внесени в МС до 3 месеца.