Граждани готвят протест утре пред сградата на Столична община заради предложение на кмета на София Йорданка Фандъкова да даде на концесия реконструкцията на градската баня в Банкя.

В протеста ще се включи местен инициативен комитет от жители на Банкя. Идеята е банята да бъде преобразена в балнеоложки център. Хората се притесняват, че никой не може да им даде гаранция, че Министерството на здравеопазването (МЗ) и НОИ ще подпишат договори с бъдещия хотел за лечение по клинични пътеки.

Те поставят под съмнение оценката на стойността за реставрацията и реконструкцията на банята, която е в размер на 7,5 млн. лв. Според доклада на градоначалника приходите, които може да генерира ремонтираната баня, няма да са достатъчни за възвръщане на инвестицията от 7,5 милиона.

Затова общината предлага да се разшири обхвата на концесията и да се даде възможност на инвеститора да изгради нов балнеоложки хотел със соларна зона, паркинг и други екстри.

Кметът Фандъкова подчертава в доклада си, че балнеохотелът ще позволи да се запази и развие традицията в предоставянето на балнео услуги в Банкя. СО обещава, че там ще се предоставят услуги по линия на Здравната каса и НОИ.

Частният инвеститор пък се задължава да изгради нов летен театър с минимум 200 места, като 30 дни годишно го отдава за ползване на район Банкя за провеждане на обществени културни мероприятия.