Български и международни неправителствени организации са изпратили писмо до еврокомисаря по конкуренцията Нели Крус с настояване да бъдат разследвани тръжните процедури за строителството на АЕЦ "Белене".

Международната организация "Грийнпийс" се позоваха на информация от медиите, според която около 1 млрд. евро или близо 30% от договорената цена на централата ще бъдат поделени от компании подизпълнители без търг.

Преди брифинга си в София екозащитниците протестираха пред сградата на Министерски съвет.

"Това е поредното доказателство, че е невъзможно да се построи атомна централа, спазвайки правилата", коментира Ян Хаверкамп, енергийния експерт на "Грийнпийс" за Европа.

Той добави, че това идва заедно с увеличаващите се финансови проблеми на проекта.
"Банките не желаят да инвестират в ядрени проекти, заради високия риск, свързан с тях. Цената за строителство на ядрени реактори във Финландия и Франция се е увеличила многократно.
Българското правителство среща огромни трудности при намирането на финансиране за АЕЦ "Белене". Трябва да е ясно, че отварянето на вратата за възможностите за корупция само ще влоши нещата", коментира още Хаверкамп.

Според еколозите пропагандирането от страна на правителството е опит да се скрият реалните проблеми на проекта.

Той е застопорен поради липса на финансиране, както и заради неясните параметри на модела на реакторите, а основен аргумент срещу изграждането на централата е фактът, че се площадката се намира в земетръсна зона", заяви Петко Ковачев, директор на Института за зелена политика.