Съвместна проверка на РИОКОЗ и община Пловдив на електромагнитините вълни от антените на мобилните оператори в пет детски градини в Пловдив е установила, че няма излъчвания над допустимите норми.

Това съобщи директорът на инспекцията д-р Ваня Манчева, цитирана от радио Пловдив.

Тя поясни, че проверката е била с цел да се установи безопасността на базовите станции на мобилните оператори около детски заведения и да се информира обществеността за реалната ситуация.

Не бива да се създава истерия и необосновано безпокойство в родителите, защото в България нормите за електромагните лъчения са от 45 до 100 пъти по-строги от тези в Европейския съюз, обясни д-р Манчева.

Според последните проучвания на СЗО при спазване на нормите излъчванията от антените на мобилните оператори не са вредни за живеещите в районите, където са монтирани.

Електромагните вълни са опасни, когато става тяхното наслагване, обясни д-р Манчева. Тя даде пример с разпръскването на електромагните вълни от станциите на такситата на пиаците, мобилните телефони, които носим, компютрите и всички уреди, с които работим и сме заобиколени на работното място и в къщи.

В най-скоро време ще бъде калибриран апарата за електромагнитно измерване в инспекцията и ще бъдат извършени проверки на всички рискови места, добави Манчева.

До края на седмицата проверките с общината ще продължат като ще се обръща внимание и на жалбите на граждани, изпратени до РИОКОЗ.

Днес трите мобилни оператора в Пловдив ще направят замервания в присъствието на журналисти за електромагните излъчвания от техните антени.