След поредните случаи на пострадал от скитащи кучета човек и разхвърляни отровни примамки в Хасково, от организацията "Четири лапи" съобщават, че в началото на 2016 г. са предложили комплексна помощ на кмета на града за овладяване на популацията от изоставени и безстопанствени кучета.

Помощта е отказана и експертите на организацията алармират, че от това губят както жителите на Хасково, така и животните.

Припомняме, че вчера глутница кучета нападна 73-годишен мъж в Хасково. Пострадалият мъж е откаран в болница, а травмите му са причинени от падане при нападението на кучетата.

Глутница кучета нахапа пенсионер пред общината в Хасково

Глутница кучета нахапа пенсионер пред общината в Хасково

Няма опасност за живота му

От "Четири лапи" посочват, че мерките, препоръчани от Световната здравна организация и Световната организация за здравеопазване на животните, са залегнали в Закона за защита на животните, но така и не се прилагат от голяма част от общините. Вина за това до голяма степен носи и Българска агенция по безопасност на храните, която не извършва достатъчен контрол.

През януари миналата година от "Четири лапи" са се отзовали на сигнал да се погрижат спешно за дворни кучета на починал възрастен човек от Хасково. Тогава са използвали повода да представят дейността си пред кмета Беливанов и да набележат конкретни мерки, по които дългосрочно да работят съвместно.

Помощта на организацията е напълно безвъзмездна, общината е трябвало да осигури единствено настаняване и изхранване на екипа, както и терен за позициониране на мобилната клиника. Официален отговорна предложението от местните власти така и не е получен.

"Четири лапи" е единствената неправителствена организация за защита на животните, която разполага със своя мобилна ветеринарна амбулатория и организира кампании за кастрация на бездомни и дворни животни в цялата страна, като по този начин допринася за намаляване на броя на животните на улицата.
От 2008 г. досега екипи на организацията са работили в близо 40 общини в цялата страна и са обработили над 24 500 животни.

От организацията допълват, че Хасково е една от общините, които за 10 години след влизане в сила на Закона за защита на животните, не е предприела мерки за овладяване на изоставянето на домашните кучета и за блокиране на възпроизводството им на улицата.

По време на управлението на предишния кмет, десетките трупове на кучета бяха открити от австрийски природозащитници, в контейнери, в зоопарка на града.

В медиите периодично е изнасяна информация, че поради липсата на приют в града, бездомните кучета се разселват в покрайнините и в близките села, допълват от "Четири лапи".