Дрога, примесена с фентанил - синтетичен аналог на хероина, отнема живота на наркозависими във Варна, съобщава bTV.

Преди години крайно опасната субстанция хвърли в паника Северна Америка, а вече присъства и на наркопазара в морската ни столица.

По данни от два центъра за лечение на зависимости само за седмица в града са починали десет души след употреба на хероин, към който е бил добавен фентанил.

Павел Павлов, ръководител на такъв терапевтичен център обясни, че полицията във Варна наскоро е заловила 200 грама алфаметиламфетамин, което също е опиоид. Опасната тенденция го накарала да обмени информация с други такива центрове и по този начин установил, че и там имат такива случаи.

Бум на употребата на синтетични опиоиди по света

Бум на употребата на синтетични опиоиди по света

В някои части на Африка се разразява "криза" на употребата на трамадол

По негови думи вече има поне 10 случая на починали след употребата на този коктейл от наркотици.

"Тези случаи не винаги се обявяват като такива - те се маркират като инфаркт, инсулт, задушаване или нещо друго. Не винаги има индикации, че този сърдечен арест е от предозиране с този смъртоносен коктейл от наркотични вещества", поясни Павлов.

Той посочи, че фентанилът е мощен синтетичен опиоид, който се използва в медицината за обезболяване. Действието му е 50 пъти по-силно от хероина. Използва се в много малки дози при болни от рак в четвърти стадий. Смесването му с наркотик обаче може да причини смърт.

Фентанилът задмина хероина като най-смъртоносния наркотик в САЩ

Фентанилът задмина хероина като най-смъртоносния наркотик в САЩ

29% от смъртните случаи вследствие на свръхдоза са от употреба на фентанил