Един от големите проблеми за производителите на хлебни продукти във Варна и региона е сивата икономика, която на места вече става черна.
Това заяви председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в морския град Иво Бонев, цитиран от news.varna24.bg
Според него над 50 % от фирмите в сферата на хлебопроизводството вече работят „на черно". Бонев уточни, че масово фирмите не плащат данъци и осигуровки на служителите си.
Той подчерта, че по този начин те успяват да предлагат на пазара продукти с конкурентни цени. Бонев беше категоричен, че тази тенденция в никакъв случай няма да окаже положително влияние за развитието на бранша.
Той допълни, че представителите на бранша в града се изправят и пред проблема, свързан с разкриването на нови обекти на големите национални и транс-национални търговски вериги.
Бонев добави, че през 2010 година в града ще бъдат разкрити още няколко обекта на такива вериги.
По думите му големите търговски вериги оказват влияние на производителите на хлебни и сладкарски изделия натиск по отношение на входни такси, отстъпки, липса на връщане на брак, реклама, компютърна обработка и други „чисто търговски трикове", с които те си служат.
Той каза още, че в крайна сметка така се потиска развитието на бранша.
Бонев посочи, че заради много по-ниската цена на места се налага производителите коренно да снижат качеството на продукта си. Той подчерта, че в условията на европейския пазар, това е погрешна стъпка.
big brother
на 04.01.2010 в 11:23:49 #7Не бой се приятелю. ТИМ ще си отминат като излекуван рак. Сложиха кабели на всякъде, дойдоха булсатком и ИТВ. Сложиха нет, дойдоха БТК. Дойдоха сериозни банки, Дойдоха ВИЗ еър и т.н. Строежите в СВ. Константин са замразени, Стадиона е за никъде, Алея 1ва скоро няма да стане, просто защото този цирей нищо не е направил със собствени пари. Проблемът е, че и без ТИМ ние сме си евтини тарикати и все ще набутаме нещо в хляба, каймата или ракията, иначе няма да сме ние.
смотън
на 04.01.2010 в 09:45:35 #6От две и повече години хляба във Варна струва от 30 до 55 стинки,разбира се хората купуват това което е по евтино заради безпаричието.Освен тези ''народни''цени има и нормален хляб който е по 80-90 стинки но за него не знам да има къпувачи.Страх ме е да си представя как замесват и от какво замесват този евтин хлебец,да не говорим къде и как го пекат.Страх ме е също и от бъдещето,да не се окаже че всички радвали се на евтинкото ще трябва да живеят с мисълта че организма им вече умира и да очакват смърта си заради един евтин хляб,който хлебарите са направили от отпадъците на някой морга за цигани.Нито брашното-брашно,нито маята-мая,дори и водата не е вода сигурно,че от къде ще дойде тази цена???Спомням си 30 стинки струваше преди година-две когато ТИМ и ПРИЯТЕЛИ РАЗСИПАХА ХЛЕБОПРОИЗВОДСТВОТО ВЪВ ВАРНА С ЕДНА ОТ НАЙ-ЛОЯЛНИТЕ КОНКУРЕНЦИИ.Така ебаха майките на Варненските фирми,а опитайте да се вредите от Добрич,Русе или друг град...ПАЛИМ,ГАСИМ И ПАК ПАЛИМ ДОКАТО ИЗГОРИ.Ако шофьора има късмет да излезе от буса да се спаси добре,ама ако не...сори.След месец когато всички дадоха отбой и подариха пазара на едни хлебопроизводители,цената веднага се вдигна до умопомрачителните 50 стинки.След време стана 60,65,70 и тогава пак се появиха конкуренти и отново 30 стинки че и 25 докато се откажат.Днес вече от година няма разместване на пазара хората на ТИМ са номер идно и хляба е закован на 55 стинки,има и по 80-90,но само баровците го ядат.
focus
на 03.01.2010 в 21:25:37 #5Минувач | 03.01.2010 18:15 При хляба няма възможност за кой знае какви виртуозни изпълнения откъм замяната на продукти, защото липсва заместител на брашното. За сметка на това белият хляб за нула време се префасонира в типов или ръжен. Оцветителят не е вреден, но измамата е налице. Пребоядисват наред, признават експертите. Оцветители се слагат не само в черните хлябове, боица има и в белия хляб. Тъпчат го с бензолен пероксид, за да убие жълтия цвят на тестото. -------------------------------------------- ХАХАХАХАХАХА... По-голЕма глупост не бях чел скоро. "Оцветителят не е вреден".
"Липсва заместител на брашното". АХАХАХАХАХАХА
За какво е заместител като има оцветители,бухватели,консерванти бе и**т? По твоята логика няма ниско качество и високо качество брашно и всичките са на еднаква цена. Всичко с "Е" отпред си е чиста проба отрова талибан такъв. 
KM100
на 03.01.2010 в 19:43:35 #4Тази есен имъх възможност лично да направя някои сравнения. Във Варна хляба беше 90ст. а на 100 километра от Варна бе 40ст. Предполагам и сега ситуацията е същата, защото тук цената си е пак 90ст, въпреки че за кратко свалиха на 85ст. и след това пак го вдигнаха. Някои говорители в този браш от 10 години само "повишение цената на хляба" им е в устата. На мен лично ми е все едно, ама.........
Silverdevil
на 03.01.2010 в 19:27:43 #3Далавера, далавера !! няма ли кaчество няма да върви. Май във Варна хляба беШе с пъти повече сол. Ей така се « правят » инсулти и инфаркти. Аз лично си взех машина за хляб и съм много доволен – поне знам какво има вътре. Вярно, иска малко разправия, ама нашенеца иска хем бързо, хем качествено,евтино и безусилие
Минувач
на 03.01.2010 в 18:15:29 #2При хляба няма възможност за кой знае какви виртуозни изпълнения откъм замяната на продукти, защото липсва заместител на брашното. За сметка на това белият хляб за нула време се префасонира в типов или ръжен. Оцветителят не е вреден, но измамата е налице. Пребоядисват наред, признават експертите. Оцветители се слагат не само в черните хлябове, боица има и в белия хляб. Тъпчат го с бензолен пероксид, за да убие жълтия цвят на тестото. Най-лесно се правят врътки с диетичните хлябове. Най-старият номер е с боядисването на бялото брашно. „По-добросъвестните" производители обаче не стигат да подобни крайности. Просто добавят към пълнозърнестия или ръжен хляб малко бяло брашно, за да докарат по-голям грамаж. Причината - нашенците не искат да плащат по левче за 300 г хляб. Пък и миксът по-лесно се изпича от истинския пълнозърнест хляб. А и производството у нас на не бели брашна е малко и не може да задоволи пазара, още повече че голяма част от произведеното се изнася.
Uau
на 03.01.2010 в 18:12:37 #1На кой му пука.Очаквайте скоро българския хляб да изчезне а на негово място подсладен въздух под налягане,каквото се продава в Европа и Америка.