Кралство Нидерландия чрез посолството си у нас подкрепя с 29 хиляди лева издръжката на най-големия в страната и единствен за Южна България Кризисен център за жени и деца, преживели насилие, създаден към старозагорското Сдружение "Самаряни".

Така Центърът, на който от 1 юли тази година е отказана държавна финансова помощ, ще продължи работа още 3 месеца - до 1 март 2010 г.

Това каза на пресконференция Диана Димова, изпълнителен директор на неправителствената организация, цитирана от Радио Стара Загора.

В пресконференцията участва и заместник-посланикът на Кралство Нидерландия Мартайн Елхерсма, който гостува на Сдружение "Самаряни" по повод проведената Седмица против домашното насилие.

Въпреки че Министерството на финансите е отказало делегиран бюджет за социални услуги, свързани с домашното насилие, сдружение "Самаряни" няма да се откаже от дейността, която развива повече от 6 години, и ще търси допълнително финансиране, каза още Димова.

В момента в Кризисния център са настанени 10 жении деца. От откриването му до сега помощ в заведението са намерили 220 жертви на домашно насилие.