Близо 100 хотелиери в Слънчев бряг блокираха пътя Бургас - Варна, съобщи Burgasinfo.

Недоволството на протестиращите е породено от инфраструктурната такса, която се налага да плащат за поддържането на алеите, тротоарите и осветлението в курортния комплекс.

Заради отказа им да дават пари за поддръжката на инфраструктурата, собственикът й - акционерното дружество „Слънчев бряг" спря тока по алеите в курорта, независимо от присъствието на първите туристи.

Според хотелиерите блокадата е единственият начин да принудят държавата, общината и другите отговорни институции да се разберат.

Спорът за инфраструктурата на комплекса продължава вече няколко години. Хотелиерите настояват тя да бъде прехвърлена на община Несебър, на която плащат местни данъци и такси.

От акционерното дружество обясняват, че това не може да стане, тъй като освен държавата има и частни акционери.

Самите хотелиери са приватизирали хотелите в Слънчев бряг с условие, че ще плащат за инфраструктура. Изпълнителният директор на АД- то Малина Стратиева смята, че няма основание за протест, защото таксата е за нещо, което ползват.

Спорната такса, която трябва да плати хотел с 400 легла, е 10 000 лева на година. Тези пари се печелят от нощувки за няколко дни, категорични са от бранша.