При съвместна проверка между РПУ Несебър и представители на EVN Бургас бяха открити нередности при използването на ел.енергия от някои обекти в Слънчев бряг.

При проверка на трафопост е станало ясно, че има отклонение на ползваната ел. енергия от хотел „Бургас".

Това е ставало чрез специално поставен уред, който е отчитал по-малко киловат. Същите нередности са открити и при ел. захранването на хотел „Русалка"

Продължават проверки и на друго обекти в комплекса, но от несебърската полиция заявиха, че със сигурност ще има открити още крадци на ток.

От администрацията на хотел „Бургас" заявиха, че не знаят за какво става въпрос и не са запознати със случая.

До 2007 г. хотелът беше собственост на убития несебърски бос Димитър Янков.
Сега акционери са неговите наследници и съдружници в бизнеса му.

Ресторантьори заявиха за newsbg, че краденето на ток е почти масова практика в комплекса. Това важи най-вече за хотелите, в които се натрупват огромни сметки за сезон.

Справките сочат, че за хотел със средна леглова база между 400 и 600 бройки от май до септември сумата надхвърля 450 000 лв.

Много често се правят опити чрез различни трикове да се отклонява ел. енергия и да се спестяват пари. От EVN и РПУ Несебър заявиха, че ще продължат да търсят нарушители през цялото лято.

Междувременно от ОДП Бургас уточниха ситуацията след консултации с експретите от EVN.

Количеството протекла електроенергия през кабелите, захранващи хотелите или големите търговски обекти се осъществява посредством монтиране на токови трансформатори, които пропорционално намаляват количеството на електропотока за да може същият да се отчете от измервателните уреди.

Неправомерното въздействие се е изразило в разменяне краищата на токовите трансформатори, като по този начин се е получила необхваната енергия.

Практически не може да се говори за кражба на ток, а за количество необхванат от измервателните уреди ел. поток.

То ще бъде изчислено посредством формули и по този начин ще се се ликвидира създалата се ситуация.