Хр. Христова открива днес във Враца семинар „Европейски измерения на местното самоуправление", съобщават от пресслужбата на НДСВ.

Семинарът е организиран от НДСВ, Фондация за свободата „Фридрих Науман" и Либералния институт за политически изследвани. В него ще вземат участие общински съветници, кметове, заместник-кметове и кметове на населени места от НДСВ в областите Враца, Видин, Монтана и Плевен. Участниците ще се запознаят с опита в местното самоуправление на германските провинции Саксония и Саксония-Анхалт. Организатори на семинара са НДСВ, Фондация за свободата „Фридрих Науман" и Либералният институт за политически изследвания.

Семинарът ще започне в 11 часа с приветствия към участниците от Христина Христова, председател на НДСВ, и Петер-Андреас Бохман, ръководител на проекта на Фондация за свободата „Фридрих Науман" за Югоизточна Европа. Аспарух Панов, проект координатор на фондация „Фридрих Науман" за България и Македония, ще говори за германската система за местно самоуправление. След това Момчил Младенов, общински съветник във Враца, и Николай Нековски, заместник-кмет на община Мизия, ще представят програмата и резултатите от работното посещение в Германия на група либерални представители на местната власт в България през месец ноември 2009 г.

Семинарът ще завърши с дискусия за местната власт и доброто управление в условията на членство в ЕС. По време на обсъждането ще бъдат съпоставени добри практики от България и от новите германски провинции