Военнослужещи от състава на Сухопътните войски и на Военновъздушните сили продължават да оказват помощ в гасенето на пожари в различни райони на страната.

Продължават действията при гасенето на големия горски пожар в местността над село Михилци, община Хисаря, област Пловдив от страна на военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово от състава на Сухопътните войски. Това уточниха от Министерството на отбраната.

Формированието за овладяване и/или преодоляване на последствията при пожари от 42-ри механизиран батальон, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада - Стара Загора на Сухопътните войски и към момента изпълнява задачи по потушаване и ограничаването разпространението на друг горски пожар, възникнал в землището и пограничните райони между селата Мелница, Гранитово и Срем, община Елхово.

За втори пореден ден и военнослужещи от Военновъздушните сили с два хеликоптера - Ми-17 и AS 532 AL Cougar, от състава на 24-та авиационна база - Крумово взеха участие в борбата с огнената стихия. Изпълниха задачи за гасене на пожар в труднодостъпна местност в землището на село Горноселци, община Ивайловград, област Хасково.

Водоснабдяването се извършваше от язовир Ивайловград.

Вертолет AS 532 AL Cougar излетя в 9:08 ч. и изпълни задача с продължителност 5 часа и 55 минути, направи 27 захода и хвърли 43 тона вода. Вертолет Ми-17 излетя в 9:13 ч., участва в гасенето на пожара в продължение на 6 часа и 5 минути, като бяха направени 24 пуска на 48 тона вода. Малко преди четири часа двата вертолета се прибраха в 24-та авиобаза - Крумово.

МВнР: Пожар затвори магистралата от Солун до ГКПП Кулата-Промахон

МВнР: Пожар затвори магистралата от Солун до ГКПП Кулата-Промахон

Огънят е избухнал в следобедните часове на днешния ден около 37-ми км

По-късно днес 110-ти логистичен полк от състава на Сухопътните войски извърши транспортиране на специализирана техника на 91-ви инженерен батальон от състава на 55-ти инженерен полк, която ще се включи утре в борбата с пожара в района около село Михилци, село Иван Вазово и град Хисаря.

Горски служители също продължават да се борят с огнените стихии в горските територии в шест области на страната наравно с пожарникари и доброволци в: Кърджали, Хасково, Пловдив, Кюстендил, Враца и Бургас.

Продължава пожарът в Северна Македония в близост до граница с България. Фронтът му е широк. От нашата страна са направени просеки по протежението му. Пожарът постоянно се наблюдава и има дежурни служители от ДГС, пожарната и общината, както и техника, която да се използва при необходимост.

Към момента в страната има действащи още шест пожара в горски територии.

Те са в областите Хасково, Кюстендил и Ямбол. Горските служители по места оказват съдействие на противопожарните служби.

В Хасковско огнищата вече са три. Стигна се и до евакуация на хора. 13 къщи и 6 леки коли изгоряха при два от пожарите.

Пламъците в курорта Хисаря стигнаха до военните складове над града. А заради гъстия дим местната власт предупреди хората да не отварят прозорците си.

Изключително критична остава ситуацията край свиленградското село Студена. Пожарът вече е завзел десетки хиляди декари между 7 села в района.

Обявено е бедствено положение. Огънят успя да влезе на територията на село Равна гора и да изпепели няколко къщи. Постройките са необитаеми. Огънят е много близо и до селата Мустрак и Димитровче. Евакуация не е започнала.

Според полицията причинителят на пожара е 60-годишен мъж, който косял треви между орехови дървета и така е предизвикал огъня, разкри "Нова телевизия". Той не е задържан, тъй като е пострадал.

Огънят лумва преди обяд на метри от борова гора край село Студена. За минути обхваща дърветата и вятърът го носи на километри. По пътя унищожава гори, лозя и пчелни кошери. В гасенето се опитват да помагат местните земеделци, за да опазят посевите си.