Плановият прием в лечебните заведения в цялата Пловдивска област ще бъде спрян от 20 януари, четвъртък.

Изключение ще се прави за онкоболни, раждания, трансплантации и рехабилитации. Решението е от извънредното заседание Областният кризисен щаб в Пловдив.

Легла в областта за лечение не липсват, но проблем е медицинският персонал. На този етап не се налага разкриването на допълнителни ковид легла.

Целта е да се освободи кадрови ресурс за лечение на ковид болни, а не заради пренатовареност на болниците, обясни директорът на РЗИ Пловдив д-р Сийка Димчева.

В пловдивските лечебни заведения са хоспитализирани 20 деца с ковид и те са на възраст от 0 до 17 години. Между тях има и три бебета.

Няма данни за проблемно протичане на инфекцията при тях.

Нови ограничения в няколко области в страната

Нови ограничения в няколко области в страната

Мерките са временни

И областният управител Йордан Иванов акцентира, че решението не е функция на препълнени болници, а защото в различни лечебни заведения възникват малки кризи с претоварване на персонала, които на този етап се решават благодарение а лекарската солидарност.

В Пловдивска област започва да се мери заболеваемостта при децата. Ще се следят четири групи - от 0 до 6-годишна възраст, начален етап, прогимназиален и гимназиален етап.

Засега няма да се отлагат планираните по общини мероприятия, но те ще се провеждат при засилен контрол от страна на МВР, подчерта областният управител Йордан Иванов.

Припомняме, че загриженост за лечението на болните от коронавирус изказаха и от Ловеч.

Ловеч има легла за ковид, но не и лекари

Ловеч има легла за ковид, но не и лекари

Има трима болни лекари от COVID