Изпълнителният директор на "Лъки инвест" Атанас Марински потвърди, че се е спукала тръба. По думите му работата на фабриката е била спряна и веднага и тръбата подменена.

"От 20 г съм директор, досега са се спукали 70-80 тръби, но никога не сме замърсили реката. Промяна на цвета може да има, но промяна има и след всеки дъжд, но химизма на водата не е променен", твърди Марински.

Припомняме, че вчера стана ясно, че авария на хвостопровод над Лъки е довела до замърсяване на реките Юговска и Чепеларска.

До инцидента се е стигнало след авария на довеждащ хвостопровод на "Лъки инвест" ЕООД, в следствие на което водите на реката са били със силно променен цвят.

Спряно е изтичането на хвост в двете реки, замърсени в района Лъки. 

Взети са повторни проби от водата за тежки метали. Предупредени да не ползват реките са хората в 5 общини - Лъки, Асеновгард, Родопи, Марица и Пловдив.

Авария на хвостопровод замърси реките Юговска и Чепеларска

Авария на хвостопровод замърси реките Юговска и Чепеларска

Взети са проби по течението и на двете реки

"Сигурен съм, че няма замърсяване на водата, за какви наказания се говори при това положение", каза още директорът на "Лъки инвест".

От Басейнова дирекция са изпратили съобщения до общините в засегнатия район да предупредят населението за възможно замърсяване на водите в река Чепеларска и ползването им. Може да са засегнати общините Лъки, Асеновград, Садово Родопи и Марица.

Очаква се да бъде направен анализ за качеството на питейната вода от водоизточниците на река Чепеларска. За замърсяване ще бъде проверена и река Марица.