Имало е разпореждане работниците да не бъдат допускани до обекта, тъй като е забелязано, че сградата на бившия хотел „Вероника" се е наклонила. Забраната е от координатора на дейността, който е представител на „Планекс". Разпореждането е дадено около 16.00 часа в деня на инцидента, съобщават от Главната инспекция по труда.

Според свидетелски показания, въпреки забраната, неизвестно засега лице е разпоредило пострадалите и още един техен колега да влязат в сградата с ръчни къртачи и резачи и да продължат разрушаването на колоните. Техническият ръководител се е възпротивил на това разпореждане, но въпреки това работниците са влезли. Техническият ръководител е представител на фирмата подизпълнител „Бултранспорт груп" ЕООД.

В момента на инцидента единият от работниците е излязъл да вземе техника. Именно това го е спасило.

Припомняме, снощи бившият хотел „Вероника" в комплекса „Слънчев ден" се срути и уби работник. Комплексът се намира в близост до морската столица, в курорта „Св. Св. Константин и Елена". При срутването под руините са останали затрупани и други работници, като по официална информация те са трима. От коментарите на близките на работниците се породиха съмнения за четвърти затрупан работник.

В Дирекция „Инспекция по труда"-Варна не е постъпвала информация, че ще бъдат извършвани разрушителни дейности по хотел „Вероника", уточняват още Главна инспекция по труда.

От предоставената информация става ясно, че възложител на строителния обект е „Международен Панаир Пловдив" АД, гр. Пловдив. Строител, на който е възложено извършването на строително-монтажните работи, е „Планекс" ООД. Трудовата инспекция е изискала от „Планекс" ООД проектната документация, за да се установи с точност какви дейности е трябвало да бъдат извършвани.

Дружеството е наело подизпълнител - „Бултранспорт груп" ЕООД. Оттам на свой ред има нает друг, засега неустановен чрез официални документи, подизпълнител за извършване на разрушителни работи с помощта на едрогабаритна техника, уточняват от инспекцията по труда.

В съобщението се посочва още, че разрушителните дейности в продължение на няколко дни са извършвани безуспешно с малък багер. На 6 април той е бил заменен с по-мощен, но и с него дейността по срутването е била неуспешна.

Трудовите инспектори са установили, че пострадалите работници не в трудови правоотношения с нито едно от строителните предприятия, които извършват дейности на обекта. От документите става ясно, че в деня на инцидента на работещите, включително и на част от пострадалите, е проведен ежедневен инструктаж. За двама от издирваните не е документирано да е проведен начален инструктаж, уточняват от агенцията. Проверката на Д „Инспекция по труда" Варна продължава.

От Главната инспекция по труда отчитат, че строителството е сред най-рисковите дейности. Именно заради това ежегодно залагат в плана си специална мярка за контрол над сектора.

Инспекторите коментират, че традиционно в началото на сезона контролната дейност се насочва приоритетно към строителните обекти по курортите. Това се налага заради кратките срокове, в които трябва да бъдат завършени. Според Главната инспекция по труда именно тези срокове създават опасност от травматизъм и неспазване на нормите за безопасност и здраве при работа. Практиката за настоящата година е същата, коментират от инспекцията.

От там припомнят още, че миналата година е била проведена извънредна кампания за контрол върху големите инфраструктурни проекти с голям обем изкопни работи поради зачестили злополуки от свличане на земна маса. През 2014 г. 8.3% от всички направени проверки са в строителството. В сектора са и 8.7% от всички констатирани нарушения, а всеки пети спрян обект или машина също е в строителството, уточняват още трудовите инспектори.