Разкопават стара уранова мина в Трънско. Именно затова няколко местни сдружения организират дискусия, за да дебатират по постъпилото в общината инвестиционно намерение за мащабен златодобив на територията на община Трън, съобщиха от сдруженията "Трън" и Инициативен граждански комитет "ЗА чиста трънска природа".

Инвестиционното намерение предвижда добив на руда от открити рудници, изграждането на две хвостохранилища и обогатителна фабрика на площ от 20 кв.км.
Половината от тази площ е на връх Руй, който е включен в защитената зона "Натура 2000", а други 10 кв. км попадат върху територията на старата златна и уранова мина "Злата".

Районът се намира между села във високите части на Ерулска планина - водосбор на няколко реки, които са приток на река Ерма. От години има интерес към златото в това местоположение.

В периода  със съдържание на уран до 0,08%.

През 1974 година експлоатацията е прекратена поради изчерпване на запасите от злато. По-късни проучвания показват, че находището се явява обект с ураново орудяване.

През 2011 година в Министерството на околната среда и водите инвеститор внася геоложки доклад за открити запаси от злато - 1,84 г в тон руда. Инвестиционното намерение е изпратено за съгласуване в РИОСВ - Перник и "Басейнова дирекция", но специалистите издават становище, че подпочвените води в района и тези на река "Ерма ще бъдат трайно и необратимо увредени, поради което от РИОСВ - Перник спират процедурата.

През 2013 година след смяна на собствеността на инвеститора и промяна в инвестиционното намерение МОСВ отменя решението на РИОСВ и дава ход на проекта. Предстои да се определи обхвата на оценката за въздействие върху околната среда, която инвеститорът трябва да изготви и защити.

Хората от района искат да обсъдят възможността за разкопаване на старата уранова мина и за възможността да се опази природата и водата чиста.