Вече ще може да се намира информация за местонахождението на гробовете на велики българи, които са погребани в Централните софийски гробища. Това ще е възможно чрез новия сайт sofiapomni.bg.

Проектът „София помни” е финансиран по програма „Култура” на Столична община. Целта му е да създаде база данни за видните личности от българската история, наука и политика.

На сайта може да бъде намерена карта с описания, снимки и биографии на значимите личности. Чрез тях обществеността може да се запознае с една малко позната страна от културното наследство на столицата.

Инициаторите отбелязват, че културната история на София от гледна точка на гробищата като „места на паметта” се представя за пръв път.

Един от създателите на платформата Симеон Попов обясни пред София Topnovini.bg, че са картографирани гробовете на 10 000 значими българи, за които София трябва да си спомни и да не забравя. Регистърът ще помага например на желаещите да оставят цветя на гроба на любимия си поет.

Попов и приятелят му Филип Филипов посвещават цялото си свободно време на инициативата, за да съберат нужната информация. Филипов месеци наред обикалял гробищата и снимал всяка плоча. Затруднение пред създателите на платформата представлявал и фактът, че архивите на гробищата датират от 1931 година. Преди това също имало важни и значими личности, които са погребани на Централните софийски гробища.

Централните софийски гробища са създадени преди повече от 120 години. Паметниците на видни личности, които са били погребани там, са се изгубили в хода на времето. Точен архив за много от тях не се пази и по този начин те изчезват безвъзвратно.

В София са погребани по-голямата част от значимите личности участвали във формирането на Третата българска държава. Това са революционери, военни дейци, политици, писатели, хора на изкуството, културата и спорта, хора, които заемат почетно място не само в българската, но и в световната история, обясняват още създателите на платформата.

Те казват, че разработеният от тях сайт е „биографична енциклопедия на една друга България“. Двамата разказват, че над 80% от елита на България е погребан именно в тези гробища.

Филип и Симеон са създатели на сдружение, наречено „Илинденска организация”. Проектът „София помни” е вторият им в сферата на българската история. Филип е дипломиран историк и политолог от Флоридския университет.

Симеон е завършил Софийския университет, специализирал в Тюбингенския университет в Германия и Американския университет в Прищина.