Предлагат освобождаване на кмета на град Кубрат Бюрхан Исмаилов Мюзелифов заради влязла в сила присъда, съобщиха от прокуратурата.

От Окръжната прокуратура в Разград внесоха предложение за прекратяване на правомощията на кмета на град Кубрат поради влязла в сила присъда. Заседанието на общинската избирателна комисия, която трябва да вземе решение, е насрочено за утре, 25 ноември 2016 г.

Мюзелифов изпълнява правомощията си от 5 ноември 2015 г. Срещу него е водено наказателно дело по обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Разград. С присъда на Разградския окръжен съд той е бил признат за виновен за извършено престъпление. Като управител на юридическо лице, за да получи кредит, е представил неверни сведения.
За извършеното престъпление 48-годишният кмет на Кубрат е осъден на 6 месеца лишаване от свобода, чието изпълнение било отложено за срок от 3 години. Условната присъда е потвърдена с решение на Апелативния съд във Варна и е оставена в сила с решение на Върховния касационен съд от 7 ноември 2016 г.

Като председател на управителния съвет на сдружение с нестопанска цел "Кубратска мера" Мюзелифов подал заявление с неверни сведения. Те са за ползването, обработването и поддържането в добро земеделско и екологично състояние на земеделски парцели по схеми за плащане на площ. Документите са и за общите и регионални критерии за постоянни пасища за 135 парцела с площ от 396,77 хектара.

Кметът искал да получи пари по схемата за единно плащане от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, принадлежащи на Европейския съюз и предоставени на българската държава, уточняват от държавното обвинение.