10 тона eксплозиви са се взривили при инцидентa на площадката на „Берета трейдинг" край Петолъчката.

Това стана ясно от изказването на военния министър Аню Ангелов пред БНТ. Според него версията за трагедията е нарушаване на технологичната дисциплина.

Трима души са изчезнали и все още се издирват. Те са били на смяна в момента на взривяването на първия склад за обезвреждане на боеприпаси. Установена е самоличността им.

БСП и Атака искат изслушване на Цветанов и Ангелов заради взривовете
Още...

Издирването на тримата е подновено рано тази сутрин със специализирана техника от Министерството на отбраната, съобщи областният управител на Ямбол Димитър Иванов, който е и председател на кризисния щаб.

Днес с безпилотна летателна техника ще бъде обследван района. При добри условия ще се използва и робота, който закупихме, заяви пред бТВ Аню Ангелов. Едва 24 часа след последния взрив може да се предприеме реално претърсване на района, уточни той.

Вероятно след това ще навлязат спасители с бронирана техника, за да издирят тримата работници, които са в неизвестност от началото на взривовете, поясни и говорителят на ОД на МВР Татяна Павлова, цитиран от БТА.

От 21 работници на смяна 18 души са извадени. В злополучния цех 1 по време на инцидента са се намирали 5 души. Двама от тях са били изхвърлени от взривната вълна.

В болницата в Ямбол от вчера са хоспитализирани 8 пациенти - двама в отделение УНГ, трима в Хирургично отделение и трима в Ортопедично отделение. На един от пострадалите, който е със счупена ръка, е извършена оперативна интервенция, съобщават от Министерство на здравеопазването.

Всички настанени в болница са в стабилно състояние.

Пациентът, приет снощи в областната болница в Сливен, е с гръдна травма. Той е в добро състояние и е контактен. Предстои да му бъде извършена интервенция за стабилизиране на лъчевата кост.

На мястото на взрива се образувал кратер с дълбочина от 4 м. Причинени са сериозни щети в радиус от 1 км от епицентъра на взрива.

От 22:00 часа снощи до 06:00 тази сутрин са констатирани два взрива, първият в 01:30 ч., а вторият - около 05:45 часа, съобщават от МВР.

От там допълват, че се предприемат допълнителни действия за издирване на тримата работници, които са в неизвестност след взривовете вчера. Предвижда се оглед на района при спазване на мерките за безопасност на екипите. Работят областните щабове за координация в Ямбол и в Сливен. На място са представители на Дирекция „Оперативно-технически операции" на МВР и специалисти от Министерството на отбраната.

Кметовете на близките населените места предупреждават хората за повишено внимание и недопускане на свободна паша на домашни животни. Училището в село Лозенец е затворено, а занятията с учениците се провеждат в Стралджа.

Заместник-главният прокурор Бойко Найденов заяви пред БНТ, че е образувано досъдебно производство. Работело се по няколко версии, заяви Бойко Найденов. Той отказа да даде повече подробности.

Фирмата „Берета трейдинг" е имала европейски сертификат за качество ISO. От компанията уточниха, че по изискване от договора им с военното министерство, те са сключили договор за щети за трети лица.

Движението по път I-6 Сливен-Карнобат в района на п. в. "Петолъчката" остава затворено. Движението на всички моторни превозни средства се извършва по нов обходен маршрут - Сливен - Ямбол - Средец - Бургас, уточниха от АПИ.

Движението от път I-7 при с. Зимница се пренасочва по път III-7007 Зимница-Стралджа-Лозенец.

  • От София за Бургас към Ямбол-през Зимница-Стралджа-Лозенец.
  • От Бургас за София маршрутът е Лозенец-Стралджа-Зимница.
  • Пътуващите от Котел се отбиват в Сунгурларе - Карнобат - Айтос - Бургас.

Евакуираните жители ще могат да се върнат по къщите си. Тази нощ десетки души от село Горно Александрово прекараха нощта в училището в Блатец.

Към момента няма информация за замърсяване на въздуха и водата в района.

Телефон 112 ще приема сигнали от жителите в района на „Петолъчката". Това призовава пресцентърът на МВР.

Екипите, които осигуряват периметъра след инцидента в обекта за утилизиране на снаряди при „Петолъчката", призовават гражданите ако забележaт осколки, боеприпаси или части от тях, веднага подайте сигнал на тел. 112.

От телефона за спешни повиквания тази информация ще бъде предавана на експертите, ангажирани с обезопасяването на района.

Припомняме, по ирония на съдбата, фирмата се е занимавала и с утилизация на боеприпаси от печално известните военни складове в Челопечене край София, които се взривиха през юли 2008 година.